En
HE
ראשי | אודות | על המוזיאון

על המוזיאון

מוזיאון נחום גוטמן לאמנות נפתח בשלושה במאי 1998 במעמד נשיא המדינה עזר וייצמן, על ידי העמותה על שם הצייר נחום גוטמן וקרן תל-אביב לפיתוח. אוסף המוזיאון נתרם כולו על-ידי משפחת האמן, במגמה להאיר את דמותו הרב-גונית של נחום גוטמן כצייר, מאייר, פסל וסופר-ילדים ולאפשר לציבור להכיר את מכלול יצירתו. מנהלו הראשון ומייסדו של המוזיאון היה האוצר והכותב יואב דגון ז”ל.

המוזיאון הוקם בתוך בניין היסטורי לשימור ברחוב שמעון רוקח 21 בנווה צדק, שנבנה על ידי משפחת שולמן בשנת 1887 כאחד מתוך ארבעים ושמונה הבתים הראשונים שהיוו את הגרעין של נווה צדק. על בית שולמן ודייריו הרבים במהלך השנים ניתן לעיין בספר ‘תל-אביב. עיר גלויה’ מאת יוסי גולדברג, שולה וידריך וד"ר עירית עמית-כהן, עמ’ 43-46.

בין השנים 1907 ל-1914 פעלה בבית מערכת עיתון ‘הפועל-הצעיר’. העורך יוסף אהרונוביץ והסופרים יוסף חיים ברנר ודבורה בארון, התגוררו במקום. דבורה בארון, עורכת המדור לספרות נישאה בשנת 1911 ליוסף אהרונוביץ. הבית הפך למוקד ספרותי ובית מפגש לקבוצת הסופרים העבריים שהתוו את ראשית התרבות העברית החדשה, ונקרא בפי כל ‘בית-הסופרים’.

מאז הקמת הבית, נגסו בו שיני הזמן באכזריות. הוא הפך במשך השנים למכלול של תוספות בנייה רעועות בהתאם לצרכי משתכניו השונים. בשנות השישים הוא ננטש ומאוחר יותר הוציאה עיריית תל-אביב- יפו צו להריסתו. ביוזמת המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות נמנע הרס הבניין, והחל מאבק ציבורי ממושך לשימורו.

בשנת 1992 נבחר ‘בית-הסופרים’ ההיסטורי כבניין לשימור. הבית נרכש על-ידי הקרן הקיימת לישראל והחל שיפוצו ביוזמת קרן דורון (ריץ’) לחינוך תרבות ורווחה, עיריית תל-אביב באמצעות קרן תל-אביב לפיתוח, ובתרומת איירין ומורי פרגמנט לזכר בתם שרי פ. קופל ז”ל. 

ביוזמת משפחת גוטמן, שהעמידה את עיזבון האמן לטובת הציבור, והעמותה ע”ש נחום גוטמן, הוחלט בעיריית תל-אביב לייחד את ‘בית הסופרים’ ליצירתו של האמן. כעבור 11 שנים, בשנת 2009, נחנך אגף חדש למוזיאון במקום בו עמדה בעת הקמת נווה-צדק ה’נוקטה’, נקודת המשמר התורכית. שני המבנים תוכננו על ידי האדריכל רוני זייברט. בשנת 2019 הוקם גשר המחבר בין שני המבנים.

התערוכות במוזיאון מפגישות את יצירתו של נחום גוטמן עם אמנים אחרים הפועלים בשדה האמנות העכשווי בארץ, ומנהלים עימו דיאלוג בין תקופות ובין נקודות מבט. העובדה שגוטמן צייר הן את יפו והן את תל-אביב והתבונן על ערבים ועל יהודים במידה שווה של עניין, מספקת לנו כלי נפלא ללימוד מפגש תרבויות וסובלנות.

המוזיאון מונגש לבעלי מוגבלויות. 

מקימים

עיריית תל אביב – יפו
העמותה על שם הצייר והסופר נחום גוטמן (היום: מוזיאון נחום גוטמן לאמנות)

בשיתוף

הבנק הבינלאומי
איירין ומורי פרגמנט לזכר בתם שרי פ. קופל ז"ל
קרן ריץ' (דורון) לחינוך תרבות ורווחה
קרן תל-אביב לפיתוח

מנכ"לית ואוצרת ראשית
מוניקה לביא

יו"רית הוועד המנהל
ד"ר ציפי לנדאו    

חברי הועד המנהל
פרופ' מנחם גוטמן – חבר כבוד
אורלי אשכנזי
מירי בן משה
צלילית בן נבט
איריס גוזמן
רות גוטמן
גילי גרונר
רו"ח דלית גת
אירמה מיכאלי
ד"ר רונלד פורר
עו"ד לימור שופמן-גוטמן

חברי ועדת בקורת
רו״ח זמיר סופר – יו"ר הוועדה
דוד איתן

עורך דין
משרד עו"ד נחום פינברג ושות'

רואה חשבון
רו"ח שלמה גרוס ושות׳

נגישות

לפרטים נוספים והרשמה, אנא מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם

שמעון רוקח 21, נווה צדק, תל אביב - יפו
תחנת אליפלט, הרכבת הקלה, תל אביב - יפו
03-5161970
03-5161981
events@gutmanmuseum.co.il

לפרטים נוספים והרשמה, אנא מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם

שמעון רוקח 21, נווה צדק, תל אביב - יפו
תחנת אליפלט, הרכבת הקלה, תל אביב - יפו
03-5161970
03-5161981
info@gutmanmuseum.co.il